İç Dekorasyon Boya
Binalarda iç cephelerin boyanmasını sağlayan iç cephe boyaları sayesinde kullanıcının istekleri doğrultusunda renkler seçilebilmektedir. İç cephe boyalarını kullanarak binanıza istediğiniz dekorasyonu uygulamanız mümkündür. Örnek vermek gerekirse küçük evleri açık renkte bir boya ile boyamak dekorasyona katkı sağlarken büyük daireler koyu renkleri kullanabilmektedir. Bunun sebebi ise koyu renkli yüzeylerin ışığı tutması, açık renkli yüzeylerin ise ışığı yansıtmasıdır.
Tüm boyalar yapılarında bulunan bağlayıcıların tipiyle adlandırılırlar. Örneğin akrilik esaslı boyanın bağlayıcısı akrilik iken, sentetik esaslı boyanın bağlayıcısı ise alkiddir.
İç cephe duvar yüzeyleri boyalar çözücü maddeye göre ayrılmaktadır. Su bazlı boyalar ile sentetik esaslı boyaların, özellikleri ve performansları açısından farklılıkları mevcuttur. Su bazlı boyaların nefes alma özellikleri olmasına karşın, sentetik esaslı (saten vb.) boyalarda bu özellik yoktur. Bununla beraber su bazlı boyalar duvarda oluşan alkali etkiye (nem ile birlikte) çok daha dirençlidirler. Sentetik esaslı boyaların silinme dirençleri su bazlı boyalara göre çok daha yüksektir. Ancak bu tip boyaların sararma riski mevcuttur. Sentetik ve su bazlı tercihi yapıldıktan sonra görüntü tercihi ortaya çıkacaktır. Bu da su bazlı boyalarda; mat ve yarı mat, sentetik esaslı boyalarda ise mat, yarı mat (saten) ve parlak olarak karşımıza çıkar.
Su bazlı boyalarda mat görüntüde olanlar genel olarak PVA esaslı, akrilik kopolimer esaslı veya akrilik esaslı olarak birbirinden ayrılırlar.
Parlak sentetik boyaların ise, ışığı aşırı yansıtmaları nedeniyle duvarda kullanılmaları çok yaygın değildir. Genel olarak ahşap kapı, pencere ve metallerde uygun astarlar ile kullanılmaktadırlar. Tüm boyalarda istenileni elde etmek için yüzey mutlaka boyaya hazırlanmalı ve astar kullanılmalıdır.